woensdag 28 april 2010

Brooddeeg

Ik ben weer eens aan de slag gegaan met brooddeeg. Aan het eind van mijn "project" was alleen moeders niet zo blij want de bloem was op. Maar ach, het gaf toch een mooie taart. Helaas niet om te eten maar hij ziet er heerlijk uit al zeg ik zelf. Ik heb hem vernist en toen hij nog niet droog was bestrooid met behangpoeder. Dit geeft een echt suikereffect.
Na 4 uur bakken:

En na een likje verf:

Krans van hooi en schelpen

In de schuur vond ik nog een oude krans die door lang liggen helemaal verweerd was. Ik heb hem toen "gepimpt" met hooi, dit heb ik er met sisaltouw rond gewikkeld en hierop de schelpen geplakt. Ziet er best leuk uit aan de muur toch?!

zaterdag 17 april 2010

Prinsessenbed

Een aantal jaar geleden werd mij gevraagd het bed te schilderen voor een 3-jarig meisje. Ze wilde graag een prinsessenbed dus haar moeder heeft de voorkant van haar bed aan mij meegegeven en ik heb het er thuis opgeschilderd. De prinses heeft zelfs een echt gouden kroontje. Ze was de koning te rijk en zei tegen iedereen dat alleen zij een echt prinsessenbed heeft!

Ooit is het zo begonnen..

Ooit is het begonnen met een zelfgemaakt vaderdagcadeau.. Zelfs toen zat de creativiteit er al in..... Er zijn keien op geplakt en er staat op geschreven: "Mijn vader is een kei". Mijn vader is nog altijd blij dat ik toen geen eikeltjes heb gebruikt....

Heel lang geleden..

Heel lang geleden, toen er nog guldens waren...... Had ik deze zelfgemaakte oorbellen in. Leuk toch? Echt jeugdsentiment. Ze zijn zo gemaakt dat koningin Juliana aan de buitenkant "hangt". De andere kant is dus op de kop, 10 guldencent. Helemaal zelf gemaakt zijn ze niet, want opa moest precies op de juiste manier (op mijn aanwijzingen) een gaatje met zijn kleinste boortje in de muntjes boren.

Natuurlijk had ik ook een bijpassende ketting, deze was nog meer waard: 1 gulden. Deze gulden was toen een speciale editie.

Kralenketting

Deze ketting is gemaakt van kralen. Deze zijn op visdraad in lussen aan elkaar geregen.

Ketting + oorbellen

Deze ketting en oorbellen zijn gemaakt van kleine schelpjes.

Vilten sleutelhanger

Deze sleutelhanger heb ik gemaakt van vilt. Een aantal rondjes uitknippen, aan een draad rijgen en er steeds een stijkkraal tussen rijgen. Het hoofd is een houten kraal.

Aap haken

Een hele tijd geleden vond ik in een tijdschrift een patroon om een aap te haken. Het patroon heeft lang in de kast gelegen maar toen ik er dan ook eindelijk aan begon is hij wel heel leuk geworden. Na een paar basissteken van Moederslief te leren en veel zwoegen en zweten is hij toch goed gelukt.

Ketting van fietsband

Toen ik in de garage aan het rommelen was vond ik een oude fiets binnenband. Het leek me een leuk idee om er een ketting van te maken. Omdat er aan de binnenkant een soort witte aanslag in zit heb ik de binnen en buitenkant "gepoetst" met zonnebloemolie. Hierdoor werd de band weer soepel en kon ik er makkelijker in prikken met mijn naald. Daarnaast gaat de band ook weer mooi blinken. Ik ben nog bezig met een andere versie, deze wordt binnenkort geplaatst.

donderdag 15 april 2010

Borstbeeldjes


Deze twee borstbeeldjes heb ik ook ooit gemaakt. Ze zijn gemaakt van klei en dan opgeplakt op de houdertjes van troffees. Na goed uitgeharden heb ik het gebronseerd. (Jaja inclusief het piemeltje!)

Krokodillen van kralen

Ook met kralen kun je leuke dingen doen. Zoals deze krokodillen. Je hebt veel geduld nodig en ook goede ogen omdat het visdraad wat ik heb gebruikt niet goed te zien is en je moet het toch in het gaatje van de kraaltjes prutsen. Het is toch gelukt, er is zelfs een tweede gekomen!

Pennenhouders

Ik kan alles gebruiken, zoals ook deze keer. Er werd een blikje gedronken dus moest eerst het lipje eraf voor de tas die in de maak was. Maar met het blikje zelf? daar kun je toch ook leuke dingen mee doen? Dus met de blikkenopener in de aanslag heb ik de bovenkant eraf gehaald. Oppassen voor je vingers want het is enorm scherp! De randjes even plat knijpen met een tang en je hebt weer leuke houders om je pennen in te bewaren.

Magneet

Helemaal iets anders: Magneten oppimpen met fimoklei. Het is uiteindelijk een kindje op een ouderwets potje geworden. Dit geeft een erg leuk effect op memoblaadjes op het magneetbord.

Poppenkastpop 2

En na een eerste pop, volgt ook een tweede....... En dit is.........

Een beer!

Poppenkastpop

Het is al weer even geleden dat ik deze gemaakt heb maar hij blijft toch leuk. Na veel te oefenen op "moeders" oude naaimachine is het toch gelukt om het in elkaar te "flansen".Rara wat zit er in????

Bloempotten

Wat doe je als je in de tuin oude bloempotten in verschillende maten ziet liggen? Juist! Daar ga je mee knutselen. Knippen, plakken, verven en dan krijg je dus dit. De giraffe en de muis zitten dus nu bij mijn opa en oma op de vensterbank de krant te lezen.

dinsdag 13 april 2010

Tas van lipjes van blikjes

Ook dit is echt weer een knutsel-frutsel maar hier gaat heel wat aan vooraf voor je er aan kunt beginnen.
1. Je begint met het idee als je een blikje drinkt: "he, wat leuk, hier kan ik misschien wel eens iets mee maken".
2. Tot je op een dag denkt: misschien is het wel leuk om er een tas van te maken. Dan stuur je moeders achter de naaimachine om een tas te naaien.
3. En dan is het de kunst om alle lipjes op de tas te naaien. Je denkt in het begin: "we beginnen met de voorkant, daar heb ik er wel genoeg voor".
4. Dan wil je eigenlijk de achterkant ook wel doen, maar je lipjes zijn op! Dus: aan iedereen vragen en sparen, sparen en nog eens sparen.


Dan heb je er weer genoeg voor ook de achterkant. En uiteindelijk, doe je toch heel de tas, want dat is toch het leukst?! Het is leuk, maar o, wat een werk! (In totaal zitten er 685 lipjes op genaaid dus dat is heeeeel veel liter cola.... met dank aan iedereen!)

Winnie de pooh bewegingsspel

Het idee is eigenlijk hetzelfde als ganzenbord maar als je op een vakje komt met een plaatje, moet je een opdracht uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn: spring als tijgertje rond de tafel, of: doe het liedje "hoofd-schouders-knie-en-teen". Zelfs de pionnen heb ik zelf gemaakt. Ik heb elke keer 2 plaatjes van winnie de pooh figuren uitgeprint, gekleurd en geplastificeerd. De plaatjes heb ik daarna op stukjes piepschuim geplakt. Alles zit in een speciaal, zelfgemaakte doos (staat niet op de foto) en word elke keer weer met veel plezier door de kinderen gespeeld.

Gehooide muis

Om in de tuinsfeer te blijven heb ik ook een muis gehooid. Ik dacht eigenlijk dat hij kleiner zou worden dan hij uiteindelijk is geworden. Het jasje is gemaakt van kippengaas, gevuld met schapenwol en hij heef een jute rokje aan. Vanaf zijn kop tot zijn voeten staat hij op een "stok-skelet" Hij staat nu al bijna een jaar buiten maar naast dat het hooi wat minder mooi is geworden en het ijzerdraad wat aan het roesten is, ziet hij er nog goed uit toch?!

Rieten hoed


We hadden thuis ooit eens een hoed gemaakt van kippengaas en die bekleed met mos. Maarja, na jaren buiten te hangen in weer en wind, was hier niet veel meer van over. Toen ik een eindje ging fietsen en voorbij een sloot met veel riet kwam, bracht dat me op een idee. Ik heb het mos van de hoed gehaald en ben in de sloot "gesprongen" om riet te knippen (pas op voor je handen, het snijd enorm!) en door het kippengaas gevlochten. Het midden van de hoed heb ik gevuld met eikeltjes en beukennootjes. En in plaats van een "veer op je hoed" heb ik er een pluim van het riet op gemaakt. Best leuk aan de muur toch?!

Oei! Voet in het gips!

Met gipsverband (uit de apotheek/drogist) kun je erg leuke dingen doen. Omdat het erg moeilijk was om alleen je eigen hand te gipsen en daarnaast natuurlijk heel lang stil te blijven zitten om het gips te laten drogen, heb ik het geprobeerd met mijn voet. Gipsverband is helemaal niet moeilijk, je maakt het vochtig, op je voet leggen, goed wrijven en dunne laagjes aanbrengen.

En dan wachten.. en wachten.... en wachten....

Dan is het droog, maar dan? dan is het de kunst om het zo voorzichtig mogelijk los te maken.
Oja, een tip: vet je voeten/handen of wat dan ook, eerst goed in met vaseline, dan laat het makkelijker los.

Na een dagje goed uitharden heb ik hem geverfd, nouja, geprobeerd er een echte allstar schoen van te maken. Ik vind hem wel grappig geworden.

Verjaardagstaart


Een jarige in de familie. Sja, wat geef je tegenwoordig voor cadeau om nog origineel te zijn? Bungeejumpen of toch een luchtballonvaart? Dat ging mij toch iets te ver, dus na even zoeken in de knutselkast vond ik nog stevig gekleurd papier en ik had nog een malletje liggen voor taartpunten. Na een hele middag knippen, vouwen en plakken is dit het geworden. Om elk taartpuntje af te maken heb ik winnie de pooh plaatjes uitgenipt en er op geplakt. Elk taartpuntje kun je aan de buitenkant open maken, hier had ik geld in gedaan en terug dichtgeplakt. Een doorzichtig folietje met wat gekleurde lintjes er rond en voila! Weer een cadeautje klaar!.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Er werd een paar jaar geleden aan mij gevraagd of ik een sneeuwwitje +/- 1 meter hoog en de 7 dwergen wilde maken. Er trouwde iemand en die hield van het drankje "sneeuwwitje". Ik kreeg een paar potten acrylverf en elopak-karton (zilver aan de ene kant, wit aan de andere kant, is eigenlijk voor pakken vla ed.). Het was de bedoeling dat sneeuwwitje haar lijf uitgknipt was en haar rok rond gevouwen kon worden zodat daaronder flesjes sneeuwwitje konden. Achter de dwergen zijn later steuntjes gemaakt zodat ze recht konden staan. Dit is het resultaat geworden:

zondag 11 april 2010

Pasteltekening

Dit is nu het vierde jaar dat ik een tekencursus volg. Alle tekeningen zijn gemaakt met pastelkrijt. Elke les duurt 2 uur dus het duurde ook even voor deze tekening klaar was. Ik deed ongeveer 1 gezicht per lesavond dus reken maar uit...
Zelf vind ik deze tekening, van alle tekeningen die ik in die vier jaar al gemaakt heb, een van de mooiste geworden.

Afscheid stageplaats

Een jaar stage lopen, voor je het weet is het voorbij en is het tijd om afscheid te nemen. De ene begeleidster houd van groene thee en de andere van thee met een fruitsmaakje. Dit leek mij een leuk idee om zelf twee theeboeketten te maken. Het eerste boeket was even prutsen maar de tweede ging al veel makkelijker. Helaas moesten er maar twee gemaakt worden...

Dieren bloembakken

Om ons bankje wat voor het huis staat wat op te fleuren heb ik leuke bloembakken gemaakt. Na eerst te kijken welke verf er nog in huis was, heb ik daarna bedacht welke beesten het zouden worden: poezen en kikkers. Tekenen, zagen, verven, vernissen en er een paar leuke vetplantjes ingedaan. De kinderen die voorbij komen vinden het geweldig!

Baby op komst!

Ons nichtje was zwanger en ze vroeg of ik haar geboortebord wilde maken. Omdat haar vriend op een schip werkt wilde ze graag een baby in een bootje.
Op 8 december 2009 is er een meisje geboren en dit is haar geboortebord geworden.



Niet storen, pas getrouwd!

Hoera! mijn eerste blog is geplaatst!

Sja, maar nu? Nu moet ik beginnen met een van mijn knutsel-frutsels te plaatsen maar HELP! waar moet ik beginnen?! Na even te zoeken in mijn foto's op de computer was dit de eerste foto die ik tegen kwam. 4 September 2007 (ja het is al even geleden) trouwden kennissen en de familie had gevraagd of ik iets wilde maken om voor het raam te hangen. Uiteindelijk is dit het resultaat geworden: