donderdag 2 juni 2011

Schapen/geitenwol wassen

Voor mijn viltpoppetjes die ik maak gebruik ik voor het haar altijd schapenwol of geitenwol. Dit koop ik dan, 'vers geschoren' van de schapen. Dit wil dus zeggen dat het grijs is van het buiten lopen en soms zitten er nog sprietjes gras en zaden van bloemen in het haar. Ik wil jullie bij deze laten zien hoe ik dit was en zo 'bewerk' dat het als haar voor viltpoppetjes gebruikt kan worden:

Stap 1: Zet een (oud) pannetje op het vuur en doe er een beetje waspoeder bij. Zorg dat het water goed heet wordt maar het mag niet koken!


Stap 2: Doe de geschoren wol in een waszak. leg het met plukjes naast elkaar in de zak en doe het ritsje dicht. Ga er niet aan plukken, anders pluist het te veel.
Stap 3: Rol de waszak een beetje op en leg hem in het hete water. Zet het vuur klein zodat het niet gaat koken. Niet in het pannetje roeren, gewoon afblijven!
Het water gaat heel erg ruiken (naar nat schaap..) en het water wordt bruin.

Tip:
zet de deur open of doe de afzuigkap aan tegen de geur.
(is dit een nederlands woord? of gewoon dialect?).

Stap 4: Na ongeveer 5 - 10 minuten in het hete water gelegen te hebben leg je de waszak in de gootsteen en laat er koud water over stomen tot het goed afgekoeld is.
Pas op, het is heet! Als het haar nog steeds een grijs-achtige kleur heeft kun je het water verversen en nog een keer op nieuw 5 - 10 minuten in heet water leggen.


Stap 5: Laat de waszak dicht en hang hem zonder uit te knijpen op de waslijn. Zo kan hij uit drogen. Door niet te knijpen blijven de krullen mooi in tact.

Stap 6: Als de wol goed droog is kun je het uit de waszak halen. Elke keer als je een beetje nodig hebt om de poppenhaartjes te maken kun je er voorzichtig kleine plukjes af halen. Zo blijven het mooie krulletjes. Is het niet prachtig wit geworden?!

1 opmerking:

Lien zei

Helemaal super deze tips. Ik heb zelf een oussantschaapje wat we zelf scheren. Ik had geen idee wat met de wol aan te vangen, maar nu ik lees hoe simpel het eigenlijk is om de wol schoon te maken, ga ik ook een deel wassen. Ik zal er een give-away van maken na het scheren in juli, hahaha :-p Als je dan ooit zwart haar nodig hebt, laat maar weten ;-)